ΚΑΛΕΣΤΕ ΣΤΟ 23310 63010 ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ

Δόντια και γενική υγεία

Η στοματική και γενική  υγεία είναι αλληλένδετες. Η μία μπορεί να επηρεάσει την άλλη. Ένα από τα κλασικά παραδείγματα αυτής της αμφίδρομης σχέσης αποτελεί ο σακχαρώδης διαβήτης, Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, ο διαβήτης προδιαθέτει σε νόσους του περιοδοντίου, σε ξηροστομία και στοματίτιδα,  αλλά και αντιστρόφως, μία ανεξέλεγκτη περιοδοντική νόσος μπορεί να επιδεινώσει το διαβήτη. 

Άλλες έρευνες συσχετίζουν  τις φλεγμονές του περιοδοντίου με τις καρδιοπάθειες, την απόφραξη των αγγείων και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Άτομα που πάσχουν από ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου, αν και ο μηχανισμός που προκαλεί αύξηση του κινδύνου δεν έχει διαλευκανθεί πλήρως.

Μία τρίτη ενδιαφέρουσα σχέση είναι αυτή μεταξύ ουλίτιδας και εγκυμοσύνης. Η υγεία των ούλων μιας εγκύου χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα λόγω της ευπάθειας τους από τον 2ο έως τον 8ο μήνα αυτής της κατά τα άλλα πολύ ευχάριστης περιόδου . Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι η αιμορραγία (αυτόματα ή στο βούρτσισμα), η ερυθρότητα και η διόγκωση. Συχνά κάνουν την εμφάνισή τους κάποια καλοήθη ογκίδια, οι επουλίδες, που πολλές φορές υποχωρούν μόνα τους. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι έρευνες που ενοχοποιούν την ουλίτιδα για πρόκληση πρόωρων τοκετών.

Η ευπάθεια των ούλων σχετίζεται με τις αλλαγές των ορμονών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και επιβάλλει την επίσκεψη στον Οδοντίατρο για έλεγχο και αποτρύγωση των δοντιών, σε αντίθεση με την κοινά διαδεδομένη αντίληψη ότι είναι προτιμότερο να αναβάλλεται μετά τον απογαλακτισμό. 

Πολλές έγκυες δυστυχώς δεν συνειδητοποιούν την αξία της στοματικής υγιεινής και των τακτικών οδοντιατρικών ελέγχων. Η άσκηση στοματικής υγιεινής μιας εγκύου θα πρέπει να είναι σχολαστική για να μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης δυσάρεστων συμπτωμάτων και προβλημάτων. Εάν ωστόσο εμφανιστούν , μπορούν να αντιμετωπιστούν με συντηρητικές μεθόδους,  με ασφάλεια και χωρίς κανένα πρόβλημα για τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο. 

Ακολουθήστε μαζί μας την εξέλιξη της Οδοντιατρικής  πατώντας like και share στη σελίδα μας στο Facebook

Συνδεθείτε μαζί μας

 

Επικοινωνία

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  23310 63010
  23310 63010
  Μητροπόλεως 41 Βέροια