ΚΑΛΕΣΤΕ ΣΤΟ 23310 63010 ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Μύθοι και αλήθειες

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουμε όλα αυτά τα χρόνια δημιουργήσει μύθους, για να μας βοηθήσουν να εξηγήσουμε ή ακόμη και να αντιμετωπίσουμε κοινά οδοντιατρικά προβλήματα. Μερικές φορές επιλέγουμε να πιστέψουμε αυτούς τους μύθους παρά να ανακαλύψουμε την αλήθεια και, με την πάροδο του χρόνου μπορούν να ριζώσουν τόσο πολύ στην κουλτούρα μας, που είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς σωστό από το λάθος.

Όταν πρόκειται για την υγεία των δοντιών μας, οι  ψευδείς πληροφορίες είναι επιβλαβείς. Εδώ θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε την αλήθεια πίσω από ορισμένους  μύθους της Οδοντιατρικής, μερικούς  από τους οποίους μπορεί ακόμη να πιστεύετε.

 

 • «ΜΥΘΟΣ : Όσο δυνατότερα βουρτσίζουμε τα δόντια μας τόσο καλύτερα τα καθαρίζουμε »

  ΑΛΗΘΕΙΑ : Υπάρχει η αντίληψη πως όσο πιο δυνατά βουρτσίζουμε τα δόντια μας τόσο περισσότερο τα προστατεύουμε. Στην πραγματικότητα , όχι μόνο δεν προστατεύονται , αλλά όταν το βούρτσισμα είναι έντονο μπορεί να φθείρει την αδαμαντίνη (σμάλτο) και να προκαλέσει τραυματισμό των ούλων. Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών γίνεται με προσεκτικές και απαλές κινήσεις. Κάνουμε μικρές κυκλικές κινήσεις πάνω στα δόντια και ευθείες κινήσεις στη μασητική επιφάνεια. Σε κάθε περίπτωση, δεν ασκούμε μεγάλη πίεση.

 • « ΜΥΘΟΣ : τα προϊόντα λεύκανσης βλάπτουν και αποδυναμώνουν τα δόντια. »

  ΑΛΗΘΕΙΑ: υπάρχει κάποια δόση αλήθειας πίσω από αυτό το φόβο . Στην πραγματικότητα , τα προϊόντα λεύκανσης είναι γενικά αβλαβή, αρκεί να είναι εγκεκριμένα και να χρησιμοποιούνται με την καθοδήγηση Οδοντιάτρου. Η λεύκανση επηρεάζει μόνο το χρώμα των δοντιών, όχι την υγεία τους . Η παρατεταμένη χρήση ισχυρών λευκαντικών μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ευαισθησία των δοντιών και ερεθισμό των ούλων, αλλά δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε ότι αποδυναμώνει τα δόντια σας.

 • « ΜΥΘΟΣ : Οι σκληρές οδοντόβουρτσες καθαρίζουν πιο αποτελεσματικά από τις μαλακές »

  ΑΛΗΘΕΙΑ: Πρόκειται για λανθασμένη θεωρία και δεν ισχύει γιατί η τεχνική βουρτσίσματος είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Οι περισσότεροι οδοντίατροι συμφωνούν ότι η μέτριας σκληρότητας οδοντόβουρτσα απομακρύνει καλύτερα τη μικροβιακή πλάκα και τα υπολείμματα τροφών από τα δόντια σας. Καλό είναι επίσης να προτιμάτε οδοντόβουρτσες με μικρή κεφαλή γιατί μπορούν να εισχωρούν ευκολότερα σε περιοχές ανάμεσα στα πίσω δόντια. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι προτιμότερη η χρήση μαλακής ή ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας και σε κάθε περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να ζητήσει από τον Οδοντίατρο να του συστήσει την κατάλληλη.

 • « ΜΥΘΟΣ : Για να διατηρήσουμε γερά και υγιή τα δόντια πρέπει να αποφεύγουμε τελείως την κατανάλωση γλυκών. »

  ΑΛΗΘΕΙΑ: Μπορούμε να απολαμβάνουμε,τα γλυκά , αρκεί να τα καταναλώνουμε με μέτρο και να βουρτσίζουμε τα δόντια μας αμέσως μετά.

 • « Η χρήση του οδοντικού νήματος είναι προαιρετική και όχι απαραίτητη εάν βουρτσίζουμε τακτικά τα δόντια μας. »

  ΑΛΗΘΕΙΑ: Η οδοντόβουρτσα δε μπορεί να καθαρίσει τις περιοχές ανάμεσα στις επιφάνειες των δοντιών, όπου επίσης μπορούν να προσκολληθούν υπολείμματα τροφών και βακτήρια. Η μόνη λύση για τον αποτελεσματικό καθαρισμό αυτών των περιοχών είναι η χρήση οδοντικού νήματος. Ζητήστε από τον Οδοντίατρο να σας δείξει πώς να το χρησιμοποιείτε και εντάξετε το στην καθημερινότητά σας τουλάχιστο μία φορά ημερησίως.

 • « ΜΥΘΟΣ : Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να γίνεται αμέσως μετά το ξύπνημα. »

  ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο κύριος σκοπός του βουρτσίσματος είναι η απομάκρυνση των υπολειμμάτων των τροφών , γι αυτό θα πρέπει να γίνεται αμέσως μετά τη λήψη του πρωινού γεύματος και όχι μετά το ξύπνημα. Το φρεσκάρισμα της αναπνοής που επιτυγχάνουμε με το βούρτσισμα είναι ευπρόσδεκτο αλλά δεν πρέπει να αποτελεί τον κύριο στόχο μας.

 • « ΜΥΘΟΣ : Η επίσκεψη στον Οδοντίατρο δεν είναι απαραίτητη όταν δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο ορατό πρόβλημα στα δόντια μας. »

  ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι περισσότερες παθήσεις των δοντιών και ούλων, στο αρχικό τους στάδιο δεν προκαλούν εμφανή συμπτώματα. Ένας από τους λόγους που η τακτική επίσκεψη στον Οδοντίατρο κρίνεται απαραίτητη είναι για να γίνεται έλεγχος της στοματικής κοιλότητας και να ανιχνεύονται τα προβλήματα πριν εξελιχθούν και προκαλέσουν σοβαρότερα συμπτώματα και μεγαλύτερες βλάβες.

 • « ΜΥΘΟΣ : τα πρώτα δόντια του παιδιού δε χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. »

  ΑΛΗΘΕΙΑ: η σημασία της διατήρησης των νεογιλών δοντιών , μέχρι τη στιγμή που φυσιολογικά πέφτουν για να αντικατασταθούν από τα μόνιμα , είναι μεγάλη. Η φροντίδα τους, με καθαρισμό τα πρώτα χρόνια από τους γονείς και στη συνέχεια από το παιδί με την επίβλεψή τους , εξασφαλίζει την υγεία τους και τα γλιτώνει από πολλά πιθανά μελλοντικά προβλήματα.

 • « ΜΥΘΟΣ : Οι γονείς μου είχαν καλά δόντια , επομένως δεν πρέπει να ανησυχώ για τα δικά μου. »

  ΑΛΗΘΕΙΑ: Αν και η γενετική μπορεί να παίξει ένα ρόλο στην υγεία των δοντιών , η φροντίδα τους είναι δική μας ευθύνη και η υγεία τους είναι ως επί το πλείστον στα δικά μας χέρια.

 • « ΜΥΘΟΣ : Εάν τα ούλα αιμορραγούν δεν πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας. »

  ΑΛΗΘΕΙΑ: τα ούλα που αιμορραγούν κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος υποδηλώνουν την παρουσία φλεγμονής (ουλίτιδας). Βουρτσίζοντας καλά τα δόντια, με έμφαση στις περιοχές όπου τα ούλα ματώνουν, αφαιρούμε το μεγαλύτερο μέρος από τη συσσωρευμένη μικροβιακή πλάκα. Αν, ωστόσο η αιμορραγία συνεχίζεται για πάνω από 2-3 ημέρες τότε πρέπει να γίνεται Οδοντιατρικός έλεγχος και η αποτρύγωση των δοντιών (επαγγελματικός καθαρισμός) εφόσον κριθεί αναγκαίο. Ένα λόγο παραπάνω να σπεύσουν στον Οδοντίατρο έχουν οι διαβητικοί , λόγω της ευπάθειας των αγγείων τους και οι καρδιοπαθείς, επειδή οι συχνές αιμορραγίες και οι περιοδοντοπάθεια αυξάνει τον κίνδυνο να εισέλθουν μικρόβια στην κυκλοφορία του αίματος.

 • « ΜΥΘΟΣ : αν δεν τρώμε γλυκά δεν κινδυνεύουμε από τερηδόνα. »

  ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν προκαλούν μόνο τα γλυκά τερηδόνα. Όλοι οι υδατάνθρακες , που περιέχονται κρυφά ή φανερά σε τρόφιμα και ποτά, όπως σε χυμούς, αναψυκτικά, δημητριακά, αποξηραμένα φρούτα κ.α , έχουν σημαντική τερηδονογόνο δράση. Ακόμη περισσότερο βλάπτουν οι τροφές που έχουν την τάση να κολλάνε στις επιφάνειες των δοντιών , όπως μαλακές καραμέλες , διάφορα σνακ , λουκούμια κ.α.

 • « ΜΥΘΟΣ : Αν τοποθετήσουμε ασπιρίνη γύρω από ένα χαλασμένο δόντι θα μπορέσουμε να ανακουφιστούμε από τον πόνο. »

  ΑΛΗΘΕΙΑ: Η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του πόνου εάν ληφθεί με κατάποση . Η τοποθέτηση της στα ούλα είναι επικίνδυνη γιατί λόγω της όξινης σύστασης μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στους ιστούς και να επιδεινώσει την ήδη δυσάρεστη κατάσταση.

 • « ΜΥΘΟΣ : Η ευαισθησία ενός δοντιού στα ζεστά και κρύα ερεθίσματα σημαίνει ότι έχει προσβληθεί από τερηδόνα. »

  ΑΛΗΘΕΙΑ: Η τερηδόνα μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά την λήψη ζεστών ή κρύων φαγητών και ποτών αλλά αυτό δε συμβαίνει πάντοτε. Ένα δόντι μπορεί να είναι υπερευαίσθητο για διάφορους λόγους, έστω και αν δεν είναι χαλασμένο.

 • « ΜΥΘΟΣ : Η μάσηση τσίχλας χωρίς ζάχαρη μετά το γεύμα είναι εξίσου αποτελεσματική με το βούρτσισμα. »

  ΑΛΗΘΕΙΑ: Αν και η μάσηση τσίχλας χωρίς ζάχαρη μετά τα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό των δοντιών και να φρεσκάρει την αναπνοή, δε μπορεί να αντικαταστήσει το σωστό βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος για την απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας και των υπολειμμάτων τροφής.

 • « ΜΥΘΟΣ : Όλες οι οδοντιατρικές διαδικασίες πρέπει να αναβάλλονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. »

  ΑΛΗΘΕΙΑ: Αν και ορισμένες εργασίες, όπως η λήψη ακτινογραφιών ή οι χειρουργικές επεμβάσεις, θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι οδοντιατρικές θεραπείες ρουτίνες θα πρέπει να συνεχίζονται κανονικά. Οι έγκυες έχουν ένα λόγο παραπάνω να επισκέπτονται τον Οδοντίατρο για καθαρισμό των δοντιών, λόγω της ευπάθειας των ούλων αυτή την περίοδο.

 • 1

Συνδεθείτε μαζί μας

 

Επικοινωνία

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  23310 63010
  23310 63010
  Μητροπόλεως 41 Βέροια