ΚΑΛΕΣΤΕ ΣΤΟ 23310 63010 ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Οδοντιατρικά νέα

Ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα και το κόστος Οδοντιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα

Η χώρα μας, όπως όλοι γνωρίζουμε,   είναι αντιμέτωπη με μια σοβαρή οικονομική κρίση , με δυσάρεστες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Ένας από αυτούς είναι και ο τομέας της υγείας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την οδοντική υγεία. Το  χάσμα μεταξύ όσων έχουν υγεία και όσων δεν έχουν διευρύνεται συνεχώς. Οι αιτίες  είναι ποικίλες και πολύπλοκες . Τα καλά νέα είναι ότι παρατηρούμε, ιδιαίτερα στη νέα γενιά  μία διαρκώς αυξανόμενη μέριμνα για  την υγεία των δοντιών. Η συνολική ωστόσο  αντίληψη του κοινού για την Οδοντιατρική , σε συνδυασμό με την Οικονομική κρίση των τελευταίων 6 ετών , έχουν οδηγήσει  στην τάση , είτε για γρήγορη και φθηνή Οδοντιατρική περίθαλψη είτε στην αποφυγή της.

Αυτό που οι περισσότεροι ασθενείς δε συνειδητοποιούν, πριν να είναι πολύ αργά, είναι ότι η φθηνή και γρήγορη οδοντιατρική δε μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία των δοντιών τους. Ακόμη χειρότερα, η απουσία οδοντιατρικής περίθαλψης  μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία. Για παράδειγμα, η  περιοδοντική νόσος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, που είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως . Ισχύει όμως και το αντίστροφο : πολλά χρόνια νοσήματα μπορούν  να επιδεινώσουν τα  προβλήματα στην περιοχή του στόματος, οδηγώντας σε περαιτέρω επιπλοκές, όπως αυτές που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Η παραμέληση του βουρτσίσματος, η χρήση καπνού, η κατανάλωση αλκοόλ και η μη ισορροπημένη διατροφή επιδεινώνουν περαιτέρω τη στοματική υγεία. 

Αρκεί και μόνο να σκεφτεί κανείς ότι όλα τα βρέφη  γεννιούνται χωρίς  τερηδόνα, παρ όλα αυτά η τερηδόνα είναι η πιο διαδεδομένη νόσος της παιδικής ηλικίας και δυστυχώς, οι ασθένειες των δοντιών δε βελτιώνονται με την πάροδο των ετών.

Οι άνθρωποι καθυστερούν να ζητήσουν οδοντιατρική περίθαλψη για πολλούς λόγους:  έλλειψη ασφάλισης, αμέλεια,  χαμηλές οικονομικές απολαβές , μη επίγνωση της αξίας της  οδοντικής υγείας και του τρόπου να παραμείνουν υγιείς, είναι μερικοί από αυτούς. Το καθημερινό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος μπορεί να φαίνονται προφανή σε εσάς αλλά μεγάλος αριθμός Ελλήνων δε γνωρίζει την αξία τους στη διασφάλιση της στοματικής υγείας. Πάνω από 8 τοις εκατό των Ελλήνων απέφυγε την Οδοντιατρική επίσκεψη  το 2013 επειδή δε μπορούσε να ανταποκριθεί οικονομικά, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 5,1 τοις εκατό, σύμφωνα με την Eurostat.

Ο πιο αποδοτικός τρόπος για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη υγεία των δοντιών στα παιδιά και τους ενήλικες είναι μέσω της πρόληψης, της εκπαίδευσης και της αλλαγής των ανθυγιεινών συνηθειών . 

Ακολουθήστε μαζί μας την εξέλιξη της Οδοντιατρικής  πατώντας like και share στη σελίδα μας στο Facebook

Συνδεθείτε μαζί μας

 

Επικοινωνία

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  23310 63010
  23310 63010
  Μητροπόλεως 41 Βέροια