ΚΑΛΕΣΤΕ ΣΤΟ 23310 63010 ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Υγιεινή και πρόληψη

 
Πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον Οδοντίατρο:
Ιδανικά πρέπει να γίνεται  6 περίπου μήνες μετά την ανατολή των νεογιλών δοντιών. Τα οδοντιατρικά προβλήματα μπορεί να ξεκινήσουν πολύ νωρίς. Ο Οδοντίατρος συστήνει μέτρα πρόληψης κατά της τερηδόνας και προσφέρει πολύτιμες συμβουλές για τη διατροφή του παιδιού και την αντιμετώπιση δυνητικά βλαπτικών έξεων (όπως ή χρήση πιπίλας). Επίσης μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα πιθανά ορθοδοντικά προβλήματα. 

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για την πορεία αυτής της πρώτης επίσκεψης. Το μόνο που συνήθως χρειάζεται είναι η ψυχολογική προετοιμασία του παιδιού και τίποτα παραπάνω. Στο οδοντιατρείο μας αφιερώνουμε την πρώτη επίσκεψη στην εξοικείωση του παιδιού με το φιλικό μας  περιβάλλον και την οικοδόμηση  κλίματος εμπιστοσύνης που θα μας βοηθήσει να εκτελέσουμε απρόσκοπτα  μελλοντικές οδοντιατρικές εργασίες, εάν χρειαστεί. Η επίσκεψη είναι σύντομη αλλά ουσιαστική και γίνεται υπό τη μορφή παιχνιδιού. 

Καθαρισμός των δοντιών: πρέπει να ξεκινά αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων δοντιών. Τα δόντια μπορούν αρχικά να καθαρίζονται με τη βοήθεια ενός τεμαχίου γάζας εμποτισμένης σε νερό  ή ένα καθαρό σφουγγαράκι. Όταν το παιδί σας αρχίζει να μεγαλώνει  χρησιμοποιείστε μια μικρή βούρτσα με μαλακές τρίχες. Οι τρίχες της βούρτσας κατευθύνονται προς τη γραμμή των ούλων και με μικρές, απαλές και  κυκλικές κινήσεις καθαρίζετε τα δόντια.Βουρτσίστε τα δόντια του παιδιού σας κάθε πρωί, μετά το μεσημεριανό γεύμα και πριν τον ύπνο. Σε πρώιμο στάδιο δεν είναι απαραίτητη η χρήση οδοντόπαστας
 
Μετά την ηλικία των 3 ετών, μπορείτε να ξεκινήσετε χρησιμοποιώντας οδοντόκρεμα,  προσέχοντας να μην τοποθετείτε ποσότητα μεγαλύτερη από το μέγεθος ενός μπιζελιού και  βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά δεν την καταπίνουν. Οι γονείς αναλαμβάνουν την κύρια ευθύνη για το βούρτσισμα μέχρι την ηλικία των 5 ετών και με την εποπτεία τους βοηθούν το παιδί μέχρι την ηλικία των 8-9 ετών.
 
  • Σιγουρευτείτε ότι κάθε παιδί έχει τη δική του, ατομική οδοντόβουρτσα και μην επιτρέψετε  να δανείζονται οδοντόβουρτσες μεταξύ τους ή με εσάς.
  • Αντικαταστήστε τις οδοντόβουρτσες κάθε 3-4 μήνες ή πιο σύντομα, εάν διαπιστώσετε ότι οι τρίχες τους έχουν χάσει τον τόνο τους ή έχουν αποκλίνει.
  • Εάν μία οδοντόβουρτσα πέσει κάτω ή χρησιμοποιηθεί από άλλο άτομο, θα πρέπει να προβείτε σε άμεση αντικατάστασή της. 
 
Φθορίωση: το φθόριο είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο που βελτιώνει τη στοματική υγεία  εμποδίζοντας την καταστροφή των  δοντιών.  Όταν τα παιδιά είναι μικρά και τα δόντια τους εξακολουθούν να σχηματίζονται, το φθόριο που απορροφάται καθιστά την αδαμαντίνη πιο ανθεκτική στα οξέα που προκαλούν τερηδόνα.  Υπάρχουν δύο μέθοδοι χορήγησης φθορίου, η  συστηματική και η τοπική.
Η συστηματική φθορίωση γίνεται με την κατάποση δισκίων ή σταγόνων φθορίου και συστήνεται μέχρι την ανατολή όλων των μόνιμων δοντιών. Η υπερβολική ωστόσο δόση  φθορίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως αποχρωματισμό ή στίγματα στην επιφάνεια των δοντιών.
 
Η τοπική φθορίωση εφαρμόζεται στις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών για την ενίσχυση  του σμάλτου . Τοπική φθορίωση γίνεται μέσα από  οδοντόκρεμες, στοματικές πλύσεις  και φθοριούχα τζελ ή ειδικά βερνίκια που τοποθετούνται στο οδοντιατρείο. Η διαφορά στη δράση  των φθοριούχων προϊόντων οφείλεται στη διαφορετική συγκέντρωση του φθορίου. Ένα παιδί δεν μπορεί να λάβει τοπικά υπερβολική ποσότητα φθορίου εφόσον δεν το καταπίνει. Σε παιδιά που είναι ευάλωτα στην τερηδόνα, η φθορίωση από τον Οδοντίατρο θα πρέπει να γίνεται αυστηρά κάθε 6 μήνες. 
 
Ακολουθήστε μαζί μας την εξέλιξη της Οδοντιατρικής  πατώντας like και share στη σελίδα μας στο Facebook

Συνδεθείτε μαζί μας

 

Επικοινωνία

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  23310 63010
  23310 63010
  Μητροπόλεως 41 Βέροια