ΚΑΛΕΣΤΕ ΣΤΟ 23310 63010 ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Η ψυχολογία του παιδιού

Η ψυχολογία κάθε παιδιού είναι ξεχωριστή και διαφέρει σημαντικά από των ενηλίκων. Στο οδοντιατρικό μας κέντρο προσαρμόζουμε τη συμπεριφορά μας και δημιουργούμε ευνοϊκές συνθήκες  για  να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του.

Η πρώτη επίσκεψη έχει καθοριστική σημασία για τη μετέπειτα στάση του παιδιού απέναντι στην Οδοντιατρική θεραπεία. Κάθε τραυματική εμπειρία μπορεί να το απωθήσει και να πυροδοτήσει μία αρνητική στάση που συχνά διαρκεί ως την ενηλικίωση ή και περισσότερο.

Το παιδί,  συχνά αδυνατεί να καταλάβει γιατί είναι απαραίτητη η επίσκεψη και ότι όσα θα ακολουθήσουν γίνονται για το καλό της στοματικής του υγείας. Η ανησυχία του είναι φυσιολογική και μετατρέπεται σε φόβο όταν υποφέρει από πονόδοντο. Το φόβο αυτό μπορούμε και πρέπει να εξαλείψουμε. Η εύθυμη διάθεση και η επίδειξη  ειλικρινούς  ενδιαφέροντος  από την πλευρά μας βοηθούν σημαντικά στην ανακούφιση της ανησυχίας του. Η ειλικρίνεια, η υπομονή και η επεξήγηση σε απλή γλώσσα των διαδικασιών που θα ακολουθήσουμε αυξάνουν θεαματικά  τις πιθανότητες να συνεργαστεί αποτελεσματικά.

Χρησιμοποιούμε ειδικό λεξιλόγιο για να περιγράψουμε τους οδοντιατρικούς όρους, ώστε το παιδί να μην τρομάξει αλλά να ακούσει με προσοχή τα όσα έχουμε να του πούμε. Για παράδειγμα, αντί να πούμε "θα σου κάνω ένεση" ενημερώνουμε ότι "πρέπει να βάλουμε το δοντάκι σου να κοιμηθεί για να μην πονάει"

Στην αίθουσα αναμονής διαθέτουμε εικονογραφημένα βιβλία που εξηγούν με ευχάριστο τρόπο τα βήματα της διαδικασίας .

Στα μικρά παιδιά, ως τεσσάρων ετών, προτιμούμε να επιτρέπουμε στον γονέα να παρευρίσκεται μέσα στην εξεταστική αίθουσα, ώστε να νιώθει το παιδί  ψυχική ασφάλεια. Στα μεγαλύτερα παιδιά είναι προτιμότερο ο γονέας να παραμένει στην αίθουσα αναμονής, κυρίως για να μη διασπάται η προσοχή του παιδιού αλλά και η δική μας.

Αν για οποιοδήποτε λόγο το παιδί δεν αισθάνεται έτοιμο να εξεταστεί, αναβάλλουμε την επίσκεψη για μεταγενέστερο χρόνο. Η ψυχική του ηρεμία παίζει για μας τον πρώτο ρόλο γι αυτό προτιμάμε να του δώσουμε χρόνο  να εξοικειωθεί με την ιδέα της οδοντιατρικής εξέτασης.    

Για να πετύχουμε  το στόχο μας χρειαζόμαστε και τη δική σας βοήθεια. Ακολουθήστε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για να διευκολύνετε στο έργο μας :

  • Αν αισθάνεστε άγχος για την εξέλιξη της επίσκεψης προσπαθήστε να μην το μεταδώσετε στο παιδί
  • Με θετική και ήρεμη διάθεση προετοιμάστε το για το τι θα συναντήσει.
  • Μην το απειλήσετε , για κανένα λόγο.
  • Εξηγήστε του ότι κι εσείς επισκέπτεστε τακτικά τον Οδοντίατρο για να έχετε  ένα ωραίο χαμόγελο.
  • Για κάθε επιτυχημένη προσπάθεια συνεργασίας το παιδί θα πρέπει να επαινείται και να επιβραβεύεται.
  • Χρησιμοποιώντας απλές, κατανοητές λέξεις φτιάξτε μια σχετική ιστορία ή ένα παραμύθι που καταλήξει σε αίσιο τέλος.
  • Αποφύγετε τη χρήση λέξεων όπως ένεση, τροχός, πόνος.
  • Διδάξτε του ότι η εξέταση είναι αναγκαία για τη φροντίδα των δοντιών του.
  • Φροντίστε το παιδί να είναι ξεκούραστο πριν την επίσκεψη, οι πιθανότητες να συνεργαστεί μειώνονται όταν είναι κουρασμένο.

Η πολυετής εμπειρία μας με μικρούς ασθενείς μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το φόβο που αισθάνονται και να ολοκληρώνουμε με επιτυχία την οδοντιατρική εξέταση και θεραπεία. 

Ακολουθήστε μαζί μας την εξέλιξη της Οδοντιατρικής  πατώντας like και share στη σελίδα μας στο Facebook

Συνδεθείτε μαζί μας

 

Επικοινωνία

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  23310 63010
  23310 63010
  Μητροπόλεως 41 Βέροια